Hoe moet ik mediteren met mijn kinderen?

Hoe moet ik mediteren met mijn kinderen?

Heeft jouw kind ook een aan-knop, maar een pauzeknop die je nooit kunt vinden? En zou je willen dat je kind meditatie net zo leuk zou vinden als een spelletje op de tablet? Die kleine wervelwindjes vol energie mogen ook best af en toe stilzitten. Niet alleen volwassenen hebben baat bij een momentje van ontspanning, ook voor kids is dit perfect. En nee, je hoeft je kind niet eindeloos in een lotushouding op de yogamat te laten zitten, het kan ook speels, kort en leuk zijn met Meddy Bear! Hier wat tips om te beginnen met je kleine spring-in-'t-veld!

Emotionele voordelen kindermeditatie

"Maar vroeger hadden we dit helemaal niet nodig… Wij speelden gewoon buiten en waren echt kind." Dat klopt, maar de wereld is snel veranderd, en kinderen groeien nu op in een heel andere omgeving. Onderzoek wijst uit dat mindfulnessmeditatie een gevoel van kalmte en zelfacceptatie kan vergroten, ook voor kinderen. Door vanaf jong af aan meditatie en mindfulness te introduceren, leren kindjes de ontwikkeling van hun geest te koesteren, maar maakt het ook meer toegankelijk op latere leeftijd. 

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met mediteren?

Meditatie is geschikt voor alle leeftijden. Hoewel het best als een opgave kan klinken om met een kind te mediteren, heeft het op jonge leeftijd al heel veel voordelen. Onderzoek laat zien dat kinderen vanaf 4-5 jaar een volledig ontwikkeld bewustzijn hebben. Ondanks dat, kunnen kinderen zeker eerder beginnen met meditatie. Vanaf de leeftijd 3-4 jaar kunnen kinderen zich echt op een verhaal focussen.

Zo help je je kinderen met meditatie 

Als volwassenen zoeken we vaak een rustig plekje om te mediteren, ver weg van de drukke kinderen. Maar wist je dat juist in het bijzijn van kinderen hun nieuwsgierigheid kan wekken? Begin met het uitleggen wat je doet en waarom. Voor kinderen is het vaak goed om te beginnen met een geleide meditatie, waarin ze een verhaal volgen. Denk aan Meddy Bear, een meditatiebeer waarbij je met geleide meditatie je kind tot rust kan laten komen. Zelfs een korte oefening van 1 tot 5 minuten kan al een verschil maken!

 

Tips voor meditatie met je kind

  1. Zorg voor een moment dat je kind zich goed kan ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld ‘s ochtends direct na het opstaan of juist voor het slapengaan. 
  2. Kies voor een rustig plekje in huis zonder te veel prikkels. 
  3. Praat samen je kind over de dingen waar hij/zij die dag dankbaar voor is. Dit zorgt direct voor positieve gedachte die je nodig hebt om te mediteren. Je kunt hiervoor ook onze gelukskaartenset gebruiken, waarbij je een kaart kunt trekken. 
  4. Zorg dat je kind warm, een dekentje kan hierbij helpen. 
  5. Maak het gezellig, zodat hij/zij zich veilig voelt in deze omgeving. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een lekker geurtje! 
  6. De meditatie hoeft niet in lotushouding te zijn. Een rechte rug is het belangrijkste voor de doorstroom van energie. Zet bijvoorbeeld je voeten plat op de grond, zodat ze goed in contact staan met de aarde. 
  7. Meditatie hoeft niet per se met ogen dicht te zijn, en zeker voor kindjes als ze dit spannend vinden. Vertel hem/haar dat je ook naar een punt op de vloer kunt kijken. 
  8. Gewoon helemaal stilzitten en mediteren is voor een kindje vaak moeilijk. Gebruik daarom geleide meditaties met Meddy, ook perfect voor kindjes met ADHD. 
  9. Drink na meditatie wat water. 

Beluister Meddy nu

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0689/5239/1965/files/sneakpeek-meddybear_7bf6e825-82db-47a3-ab95-1cd2fa180e6b.mp3?v=1724669482 

Terug naar blog